вторник, 12 ноември 2013 г.

Методи на мълчалива психологическа защита

„Дълбоко дишане”
Когато ви обземат силни емоции, започнете да дишате дълбоко, но не дишайте с гърдите, а предимно с корема си. Методът е ефикасен и много психолози го предлагат на своите клиенти, когато те са завладени от емоциите си.
„Смешен герой”
Мислено сложете на манипулатора шапка на палячо, клоунски нос и огромни обувки. Колко е смешен!
Можете да си го представите и като малко момченце на около две годинки, напикано и със струйки зелени сополи, спускащи се от нослето му. Панталонките му са се посмъкнали, а по бузите му има каша. Какви чувства може да породи това дете? Правилно – умиление. И без да забележите, вие започвате да изпитвате желание да го покровителствате и да го обичате. Именно това ще замени отрицателните ви емоции.
„Поглед отвисоко”
Мислено се издигнете нависоко, примерно на височината на третия етаж, и погледнете отгоре. Какво виждате? Разговарят двама души. Единият е много активен, жестикулира, говори много и силно. Понякога дори докосва събеседника си с ръце. А какво прави втория? Той стой и мълчи, май се усмихва леко или пък от нещо е смутен. Но изглежда всичко е нормално. Боже, но това сте вие!
Как да постъпим, ако не можем да овладеем емоциите си? Ако не успеем да проведем диалог със себе си. Ако нито един от методите за мълчалива защита от манипулацията не действа.
Добре е да говорим с манипулатора, като използваме един или няколко от приведените примери. Използвайте само това, което е подходящо за вас. Много по-важно и по-ценно е да умеете да прилагате пет или седем метода и да го правите добре, отколкото да познавате сто и да не овладеете до съвършенство нито един.

0 коментара:

Публикуване на коментар