вторник, 12 ноември 2013 г.

Не сме се разбирали така!

„Прекъсване”.
Методът „прекъсване” е от същия тип, но е малко по слаб. Този, който обявява прекъсване, демонстрира в по-голяма степен своята слабост от онзи, който е казал „Ще си помисля”. Но, по някога е необходимо да се покаже известна слабост, за да се отвлече вниманието на съперника. Дайте му възможност да се почувства победител, а самите вие си отдъхнете, а после, след като възстановите силите си, атакувайте.
„Пауза”.
Понякога на манипулацията е достатъчно да се отговори с уверено мълчание. Какво огромно напрежение може да изпитва манипулаторът в очакване на отговора или на емоцията от своята манипулация. За марионетката също не е лесно да направи пауза. Нужно е да умее да се владее. При това марионетката трябва да гледа манипулатора си. На лицето й е възможно да се появи лека философска усмивка. Ако й е непоносимо трудно да направи пауза, може да започне да брои наум. Трябва да се брои толкова бавно, колкото е възможно това.
Какво става с манипулатора по време на паузата направена от марионетката. Отношението на манипулатора към ситуацията започва постепенно да се променя. Той разбира на каква „скала” се е натъкнал. Неговата манипулация се разбива в тази скала като морска вълна.
„Не ме притискайте”.
Понякога на манипулатора, който изисква нещо от своята жертва, може да се каже много просто и точно „Не ме притискайте”. Ясно е, че не става въпрос за притискане във физически смисъл. Става дума за психологически натиск на който е подложена марионетката. Случва се да не е достатъчно фразата да се каже един път, тогава фразата трябва да се повтори или потрети и то с повече сила и увереност в гласа.
„Не сме се разбирали така”.
Ако не сме се разбирали така, как да се спори тогава. Този метод се отнася към контра манипулацията, след която у манипулатора започва да звучи струната на желанието за собствена значимост. Това позволява да се неутрализира манипулацията и разговорът да се продължи на чисто.
„Нямам пълномощия”
Този метод е вид претекст. Упълномощават ни не особено често – разбира се, ако не сме някакви отговорни служители. „Не съм упълномощен” звучи грубовато и предизвикателно, а изразът „Нямам пълномощия” е с определена хумористична окраска, която смекчава удара.

0 коментара:

Публикуване на коментар