сряда, 13 ноември 2013 г.

„Доброто или лошото ченге”?

“Трудното при управляване на царството не е в това да си умен, а да намираш умни.
„Изваждане от равновесие”
Това може да стане с „пощипвания” отгоре и отдолу, като постепенно разклащате опонента си. Може да стане и с нанасяне на точков удар с помощта на психологическото карате по добре известно уязвимо място на съперника.
Смисълът на изваждането от равновесие е, за да бъде приложен основния похват, съперникът трябва да бъде изваден от равновесие и разклатен.
Когато сме извадени от равновесие, контролираме своите действия в значително по-малка степен. Емоциите замъгляват разума, пречат на мисленето и вземането на решения.
„Дъжд от въпроси”
Това е похват от психологическото карате. Той се провежда по следния начин. Манипулаторът веднага задава няколко въпроса, които не са свързани помежду си.
Когато противникът започва да отговаря на един от въпросите, вие можете да определите зоната, която той счита за главна. По-късно той може да бъде обвинен, че не е разбрал същината и се опитва да избяга от отговорите.
Манипулаторът дърпа струните на желанието за собствена значимост, на вината, на отговорността и на порядъчността. Похватът ни заблуждава или ни въвлича в състояние на неопределеност.
„Доброто или лошото ченге”
Похватът се осъществява от двама манипулатори. Единият играе ролята на „лошото ченге”, а другият – на „доброто”. Агресивният и доброжелателният стил на „ченгетата” трябва да се редуват, докато опонентите не се съгласят. Смисълът на този тип манипулация е в това, че марионетките трябва да избират по-малката от двете злини и да „последват” „доброто ченге”.

0 коментара:

Публикуване на коментар