вторник, 12 ноември 2013 г.

Имам чувството, че … !

“Три аргумента”
Много хора не могат да казват „не”. Това е голям проблем за тях. И в крайна сметка съжаляват за много неща. Ако сте мек човек, останете си такъв до края. Дори срещу най-твърдата манипулация винаги може да се проведе мека конфронтация. Ако не можете да откажете категорично, използвайте метода на „трите аргумента’.
Разбира се, понякога е достатъчен само един съществен аргумент. Но, съгласете се, че три, макар и малки аргумента изглеждат много по-значими, отколкото един, дори много голям.
При използването на този метод е желателно аргументите да се представят в последователност, определена с правилото, отначало голям, след това среден, после най-голям.
По-добре не използвайте малки аргументи, тъй като те лесно могат да бъдат поставени под съмнение от опонента ви. Тогава ще трябва да доказвате, а това означава да се оправдавате, това прави позицията ви слаба и ненадеждна.
“Имам чувството, че … ”
„Имам чувството, че….. имам усещането, че…. чувствам, че „ – това са фрази, които имат смисъл да произнесете, когато манипулаторът – логик методично плете своите мрежи. Защо методът е ефективен? Преди всичко, защото марионетката използва „аз имам чувството, че …”. Как може да се спори с човек, който говори за своите чувства? Манипулаторът не ги знае, знае ги само марионетката и в това е силата й. Разбира се, тя може да греши, но това, което изпитва е важно за нея и тя го показва със своята интонация. За да продължи да манипулира, манипулаторът трябва да убеди марионетката, че това което чувства не отговаря на истината. А това практически е невъзможно или ще е необходимо толкова много време, че най-доброто решение за манипулатора е или да промени тактиката си, или временно да премине към друга тема.

0 коментара:

Публикуване на коментар