сряда, 13 ноември 2013 г.

Култови групи и манипулации

Има два начина, по които езотеричните знания могат да бъдат използвани, за материално обогатяване, да се влияе на умовете и волята на хората, така че те да ни дават онова, което искаме (традиционно известно като черна магия или пътя на лявата ръка), и да се използва силата на мисълта, за да черпим от огромния вселенски резервоар на енергия и изобилие (традиционно известно като бяла магия или пътя на дясната ръка).
Никой няма право да се намесва в свободната воля или отговорността на която и да е душа. Законно използване е онова, което внася хармония там, където има дисонанс. Някои проектират лечебни енергии без разрешението на „болния”, допускайки, че всичко е добре, ако намерението е добро.
Колективен ум. Всички групи си служат с мисловни форми, за да пропагандират своите идеи. Колкото по-силна е групата, толкова по-мощна е мисловната форма. Това е част от т.нар. “колективен ум” или “групова енергия”, които могат да ускорят развитието на отделния човек. Метафизичните и окултни групи създават своя собствена аура, използвайки колективния ум за добро и зло. Различните ритуали и церемонии смесват енергиите на всички, засилвайки индивидуалната и груповата аура. Това може да породи голяма хармония и ускорено развитие на всички членове на групата, но не трябва да се забравя, че групата е толкова силна, колкото своя най-слаб член.
Ако след няколко срещи се чувствате неудобно в дадена група, напуснете я. Не допускайте да си мислите, че нещата ще се оправят или че ви е некомфортно, защото сте нови. Доверете се на чувствата си и потърсете група, в която наистина се чувствате добре. Съществуват много чудесни групи за занимания и развитие.
За съжаление има и някои лоши култови групи. Повечето хора никога няма да се натъкнат на тях, но е добре да се знае, че съществуват. Тези негативни групи обикновено имат сходни характеристики. Истинските култове приемат, че една промяна в поведението може да бъде установена и не след дълго да бъде последвана от промяна в основните вярвания. Често може да се чуят разкази за това как групите използват магия и проектиране на мисълта като средство за манипулиране и повлияване на хора и събития. Това често се прави като се манипулира въображението на човека.
Желанието и страхът са два от най-силните манипулатори в арсенала на нашето въображение. Груповият ум разчита на нашите вътрешни желания, стимулирайки нашите емоции и въздейства върху страховете ни, включително страха да кажеш “не” и страха да не пропуснеш нещо хубаво.
Някои качества, които ни правят податливи на манипулации: – лоша физическа форма; – страх; – нерешителност; – свръх активно въображение; – несигурност; – липса на знания; – чувство за вина и други негативни емоции; – обвиняване; – сляпо приемане; – търсене на бързо и лесно достижение.
Някоя вечер, докато гледате телевизия, пребройте колко реклами въздействат върху желанията ни и колко – върху страховете ни. Когато някоя група елиминира индивидуалния изказ, предупредителните камбанки във вас трябва да забият. Ако куражът и личната увереност предизвикват мръщене в околните, нещо не е наред. Ако групата оказва натиск, за да “ви накара да се съгласите” да направите нещо, което не ви е приятно, внимавайте!

Груповият ум може да бъде средство за контрол и понякога за манипулиране на хората. Трябва да се внимава за всяка група, която иска от вас да направите внезапни промени в обкръжаващата ви среда, било то да се преместите от настоящето си жилище или да смените работата си. Промените, мотивирани от групата, водят до още по-голяма податливост на внушения и промени в личната ви система от вярвания.
Особено внимание за група, която ви притиска да взимате важни решения, без да ви остави време да ги обмислите. Внимавайте за всеки индивид или група, която изисква абсолютно покорство и твърди, че има специални божествени връзки или специални познания, които могат да се овладеят само и единствено чрез тях. Ако някоя група се опитва да ви отдели или отчужди от приятелите или семейството, нещо не е наред.
За сеанси, които ви оставят изтощени или изчерпани, също трябва да се внимава. Така също, ако нямате право на лични тайни, сериозно погледнете на нещата, които стават. Винаги задавайте въпроси, независимо колко глупави или наивни може да ви се струват. Клише е, но няма такова нещо като тъп въпрос. Фокусирайте се върху собствените си занимания и развитие и не се поддавайте да правите лични признания. Винаги поддържайте външни контакти и работете със света на делника. Затварянето, нито подсилва, нито отразява духовността!
На всичко, което ви кара да се чувствате неудобно, винаги имате право да кажете НЕ. Винаги проверявайте дали групата зачита собствената ви индивидуалност.

0 коментара:

Публикуване на коментар