сряда, 13 ноември 2013 г.

„Малко” или “Много информация”?

Обикновено похватът се провежда по следния начин. Преди преговорите едната страна поема въпроса за подготовката на цялата необходима информация и я подготвя, но предимно за себе си. На втората страна се предоставя не пълна информация и по време на преговорите тя е строго дозирана.
Същевременно при забележка за непълната информация манипулаторите дърпат струната на желанието на собствена значимост и казват „Нима за вас това е проблем и без това вие лесно можете да вземете решение”?
„Много информация”
Този похват е противоположен на предишния. Ако при него има недостиг на информация, тук тя е в излишък. Преди преговорите манипулаторите съзнателно дават такова количество различна информация, че дори и хората, надарени с изключителна интелигентност, не могат да се ориентират в нея. Разбира се, манипулаторите изглеждат като герои. Събра ли са толкова много информация. Има и графики и таблици, и коментари към различни въпроси. Ако обаче започнем да я разглеждаме, ще разберем, че само една пета част от нея е ценна. Освен това, този голям обем от информация се предоставя за твърде кратко време преди началото на преговорите. Схемата е проста, искахте информация, ще я получите. Зазвучалата струна на порядъчността няма да остави марионетката на мира. А освен нея зазвучават и струните на желанието за собствената значимост, на вината и на благодарността.
Освен това от човек, който е претрупан с информация, лесно може да бъде завзето управлението. Трябва само да се насочи вниманието му към някакъв детайл и той става управляем. Манипулаторът казва „В точка пета ще намерите отговора на вашия въпрос”. Докато марионетката търси припряно отговора на „своя въпрос” в текста с обем от половин страница с дребен шрифт, тя е абсолютно управляема. Именно в този момент манипулаторът съобщава някаква информация, като разчита на това, че точно сега не го слушат внимателно. И след това манипулаторът има пълното право да се аргументира с онова, което вече е казал и което не е предизвикало съпротива или възражение.

0 коментара:

Публикуване на коментар