вторник, 12 ноември 2013 г.

Настъпателни манипулативни техники

Психологическото карате е манипулативна техника за нападение, атака. Тази техника предполага бързо завземане на управлението над ситуацията и невъзможността опонентът да го поеме до края на диалога.
Психологическото карате е „наказание” без възможност за превземане на управлението. Всички удари попадат в целта. Ако марионетката започне да използва контра манипулация или други методи за защита, нападателят трябва да се преструва, че не го забелязва и да продължава да говори. При това той трябва да съхрани пълно спокойствие, да не избухва и най-важното да запази имиджа си на положителен герой.
Неговата цел е да извади от равновесие своя опонент чрез увереното си поведение. Той го натоварва с чувството за вина, докосва струните на желанието за собствена значимост, на страха, гордостта, патриотизма и порядъчността.
Хората, които постоянно използват психологическото карате си създават образ на тиранични ръководители.
Техниката на психологическото карате не се препоръчва, ако възнамерявате да продължавате и да развивате отношенията си със своите опоненти. Но понякога, от време на време, психологическото карате може да се използва в съчетание с психологическо айкидо.
Психологическото айкидо е много ефективна техника за нападение и отбрана. Тя подхожда преди всичко на гъвкави хора на тези, които не са закостенели. Това е манипулативна игра за завземане на управлението на диалога.
Смисълът на психологическото айкидо е в това да се предвиди всяка крачка на опонента и да се изпревари неговата следваща стъпка. Той още не е стиснал юмрука си за да нанесе удар, а точката на удара вече е празна. Мениджърът, който използва айкидо, трябва да разбира, че като завземе управлението, той вече не бива да го изпуска. За това е важна психологическата нагласа, която да води до абсолютна увереност в правотата на своите действия.
При използване на психологическото айкидо не се поставяйте под удара, отдалечете се от линията на атаката, не давайте възможност на съперника да нанася удари в целта, объркайте съперника си, замотайте го, изпреварвайте го във всичко, правете комплименти, малко ласкателства няма да са излишни, задържайте управлението, а ако го изпуснете, веднага се опитайте да го завземете отново.
Психологическото айкидо се прилага едновременно, като атака и като защита. При нападение въздействайте върху струните на алчността, вината, новостите, справедливостта, съжалението.
Когато използвате психологическо айкидо, избирайте позиция, разположена отдолу или равна позиция. В никакъв случай не използвайте позиция отгоре. При нападение е ефективно редуването на похватите на психологическото карате и айкидо. Една част от времето е поддръжка, предизвикване на доверие и интерес към себе си, а другата част е „интелигентно заяждане”. Това ще ви позволи по-бързо да разколебаете съперника си и да осъществите основния си похват.
Психологическото айкидо се прилага не само при агресивни действия с цел завладяване на управлението, но се използва също толкова ефективно и за самозащита. Смисълът на защитните действия е в следното – да смекчи силата на манипулативните удари и така манипулаторът да бъде поставен натясно. И в този момент трябва да завземем управлението.
Използвайте формулата „Да, но ..” или по-добре „Да, и още..”. „Да” посочва, че сте съгласни с това, което ви предлага манипулатора. Естествено на манипулатора това му харесва. Отвлича му вниманието и вие разбирате, че докато му казвате, че сте съгласни с него, той вече е опиянен от сладостните си мисли за победа и се успокоява. А след това вие добавяте своето „но” или „и още” и така правите позицията си още по-изгодна. По този начин завършвате мисълта си в своя полза. А на вашия опонент, който в момента се е отпуснал, вече и през ум не му минава да ви се съпротивлява. Старайте се да избягвате „но”, тъй като тази дума поставя преграда в общуването, а през преграда е винаги по-трудно да общуваме, отколкото без нея. Напротив, съюзът „и” (или „и още”) поставя мост в общуването и не поражда съпротива.
С методите на психологическото айкидо емоциите могат да бъдат овладени, тоест да се намали звученето на докоснатата струна. С тяхна помощ ударите на противника могат да бъдат изпреварени.

0 коментара:

Публикуване на коментар